Mijn vorige blogpost Durf te delen ging over de presentatie van het Slijterijmeisje tijdens ons personeelscafé voor grenzeloze inspiratie. Haar succesverhaal riep bij veel aanwezigen de opmerking op dat wij hier ook 'iets' mee moeten.
En zouden wij er niet 'zoiets' mee kunnen als het Slijterijmeisje? Zij geeft op Twitter ook wijnadvies: "Zonder Twitter was ik wellicht failliet."
Het Slijterijmeisje schreef in haar column Transacties en Relaties (gepubliceerd gepubliceerd in Drinks Slijtersvakblad 1-2010):
Het mooie van deze crisis is dat we gedwongen worden om creatief na te denken over nieuwe wegen van ondernemen waarbij geld hopelijk weer een middel wordt in plaats van een doel. Een middel om te kunnen overleven, maar vooral ook om blij van te worden. Vanzelf gaat dat niet meer...
Ik denk dat hier kansen liggen voor bibliotheken. Wat denken jullie?
12 opmerkingen:
Bibliotheken zijn te statisch; ze hebben alleen nut als nog-niet-digitaal archief en mogelijk als reeds-geanalogiseerd archief (omdat digitale opslag minder betrouwbaar is dan analoge, terwijl je digitaal makkelijker dan backuppen).
Met zeer acute situaties kunnen bibliotheken niets.
Zien als een kans en het eens proberen!
@anoniem: dank voor je reactie, die me eerlijk gezegd vooral nieuwsgierig maakt. Waarom? Omdat je nogal 'n stellige mening hebt over bibliotheken. Is die gebaseerd op ervaringen? Of... is het lang geleden dat je in een bibliotheek geweest bent? De #durftevragen-voorbeelden in mijn blogpost zijn immers voor informatieprofessionals in de bieb peanuts om te beantwoorden. En het is 'n fluitje van 'n cent om die antwoorden te twitteren. Toch?
@Anja: Inderdaad, gewoon 'ns doen, lijkt mij.
Lijkt mij een mooie manier om actief de rol van informatiedienstverlener in te vullen.
In plaats van passief wachten tot mensen met hun vraag bij de bibliotheek toe komen. Als bibliotheek met antwoorden naar de klant toe komen.
Dit kan natuurlijk ook op andere platformen dan alleen op twitter. Weblogs, communities en fora zijn hier oko heel mooi plaatsen voor.
Waarom bibliotheken hier niets mee doen? Goede vraag. Misschien dat wij als bibliotheek de informatiefunctie wel helemaal niet meer belangrijk vinden ;)
@jeroen: ja joh, als bibliotheek interactief, en wellicht ook wel pro-actief (voordat de vraag gesteld is), participeren op plaatsen waar de gebruikers zijn dat zou 'n hele mooie invulling kunnen zijn van onze informatiedienstverlening.
In dit digitale tijdperk zijn we immers niet meer gebonden aan fysieke gebouwen. En de professionals hebben we in huis...
Als men (zoals 'anoniem' hierboven in zijn reactie meldt) denkt dat "bibliotheken te statisch zijn" en met "acute situaties" niets zouden kunnen, dan zouden we juist moeten laten zien dat je voor informatie bij de bieb moet zijn. Ook digitaal!
Maar ja, dat begint inderdaad met het belang ervan inzien om als bibliotheek 'zichtbaar' te zijn op het web.
ik heb 't meteen gebruikt: welke geïnteresseerden geven feedback op de site www.opvoedingenonderwijs.nl
@Saskia: Ja, omgekeerd kan het natuurlijk ook;-) Ben benieuwd...
Hee Marlies,
Dit lijkt me inderdaad een hele goede manier!
Groetjes, ANK
@Ank: En zou je dat verder mee willen uitwerken?
@anoniem
Bibliotheken statisch???
Bibliotheken zijn superdynamisch!! Alleen hebben nog niet alle bibliotheken dat door :-) Maar daar begint langzaam, nee, eigenlijk best snel, verandering in te komen.
En dan gaat het niet alleen om vraag en antwoord. Biebs kunnen een grote rol gaan spelen in de verbinding tussen de werelden van 1.0 en 2.0. Ik hoop daar mijn bijdrage aan te kunnen leveren, want dat is een fascinerende ontdekkingstocht!
Even een cross-reference: http://www.janklerk.net/2010/05/durftevragen.html
Vergeet ik ook mijn identiteit bekend te maken...
@Jan-Peter: bedankt voor je reactie en laten we hopen dat @anoniem 'm ook nog zal lezen. Maar... we kunnen natuurlijk ook gewoon 'zichtbaar' maken dat we dynamischer zijn dan wordt gedacht (show, don't tell).
Verder ben ik het helemaal met je eens dat bibliotheken een rol kunnen spelen in de verbinding tussen 1.0 en 2.0. als ze op die trein durven te springen want die dendert met grote vaart door.
Gelukkig zijn er een paar lichtende voorbeelden in bibliotheekland. En... ik ben ook benieuwd naar jouw bijdrage hierin. Fascinerend is het zeker!
Een reactie posten