vrijdag 26 maart 2010

durf te experimenterenNa durf te delen en durf te vragen is deze blogpost een volgende stap... Een idee is immers geen kant-en-klare oplossing, het is een beginpunt!

Uiteraard wil ik ook niet onvermeld laten dat mijn observatie als voorbeeld genoemd werd in de keynote van Hans van Driel tijdens de Aftrap Week van de Mediawijsheid afgelopen dinsdag in Beeld en Geluid. Da's toch 'n mooie opsteker.
View more presentations from hvdriel.

Waarom is het voor bibliotheken belangrijk om 'zichtbaar' aanwezig te zijn op het web?

Tijdens DB Update 2010 heeft Helene Blowers het in haar keynote over trends die invloed hebben op het informatiegedrag van de klanten van bibliotheken. Ze haalt ondermeer dit filmpje aan waaruit ik deze tekst 'knipte':

In the past you are what you owned
now you are what you share

Ik denk dat de reactie op mijn vorige blogpost in die context te plaatsen is:

Anoniem zei:
"Bibliotheken zijn te statisch; ze hebben alleen nut als nog-niet-digitaal archief en mogelijk als reeds-geanalogiseerd archief (omdat digitale opslag minder betrouwbaar is dan analoge, terwijl je digitaal makkelijker kan backuppen).
Met zeer acute situaties kunnen bibliotheken niets."

"Onbekend maakt onbemind"; iets wat onbekend (onzichtbaar) is, kan ook niet geapprecieerd worden. Toch hebben wij de informatieprofessionals in huis die de #durftevragen-voorbeelden in mijn vorige blogpost deskundig kunnen beantwoorden. En wat zou er kunnen gebeuren als we onze informatiedienstverlening 'zichtbaar' zouden maken? Zou onze kerntaak 'informeren' dan (weer) meer gewaardeerd worden?

Wat we nodig hebben om dat te kunnen realiseren? Ja, tijd ook, maar toch vooral het lef om te experimenteren oftewel... de Ed(win) Factor! Heb jij die?

2 opmerkingen:

Hetty Theodora zei

Ja, leuk om je naam te horen noemen afgelopen woensdag in Hilversum.

Inderdaad een mooie opsteker!

m@rlies zei

Hé Hetty, leuk dat je reageert. Weet je waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben: hoe werd m'n idee ontvangen door de mediawijze toehoorders? Jij was erbij, dus... als je me daar meer over weet te melden... Graag!