zaterdag 3 januari 2009

vuurwerk: traditie of tragedie?

Terwijl de restanten van de jaarwisseling nog op straat liggen, ontstaan er op internet heftige 'discussies' tussen voor- en tegenstanders van (consumenten-)vuurwerk. Aanleiding: de petitie "Burgerinitiatief: Meer plezier met minder vuurwerk" van David Rietveld en Arnoud Bonte.

Traditie...
Wat zijn onze gebruiken met Oud & Nieuw? Oliebollen en vuurwerk: "Precies om middennacht tussen het oude en nieuwe jaar steken wij in heel veel landen vuurwerk af. Dat doen wij om het oude jaar weg te schieten en het nieuwe jaar te verwelkomen."

...of tragedie?Wat mij betreft is de huidige vuurwerk-'traditie' verloederd en ontaard in een tragedie voor mens, dier, milieu en maatschappij.

En willen we deze verloedering gedogen? Dan moeten we vooral niets doen. Maar… helpen we daarmee de traditie niet helemaal om zeep?
Is een burgerinitiatief om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen niet constructiever? Ik vind van wel. Daarom teken ik met plezier voor minder vuurwerk!Ik hoop in de toekomst volop te kunnen genieten van professioneel vuurwerk, zoals tijdens het openingsspektakel van Tilburg 2009.

4 opmerkingen:

Jeanne zei

Ha M@rlies,

De beste digitale wensen voor 2009 !!

Groetjes, Music*

Jeanne zei

Enne ... niet dat dit de oplossing is, maar de jongens hebben ze gevonden en zij werden verplicht door de eigenaar van het paard om er bij te blijven toen ze het paard lieten inslapen ...

triest he ..

juniorcatalogus zei

Hoi Marlies,

Nog de beste wensen voor 2009. Ook ik vind vuurwerkslachtoffers zinloos, en ik hoop dat jij net als ik, dit ook zo voelt voor de slachtoffers in Gaza. Teken de petitie.
Verhef je stem tegen de aanval op Gaza!.

m@rlies zei

De oorlog tegen Gaza is uiteraard van een hele andere orde en gelukkig hoeft daar geen burgerinitiatief aan te pas te komen om die op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

En ja, natuurlijk: Verhef je stem voor een onmiddellijk staakt het vuren!