vrijdag 19 december 2008

Licht in de duisternis


Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of overal staan huizen te schitteren in de duisternis. Het is een feest om ’s avonds de hond uit te laten. Iedere avond komen er meer huizen bij die royaal verlicht en uitbundig opgesmukt zijn. Lichtslangen die de gevel sieren, lichtstaven met sterren die de tuin verlichten, met zorg gedrapeerde netverlichting voor het raam, een verlichte arrenslee met rendieren op de ruit, een minikerstman die via een lichtladdertje een raam binnenklimt… Het ene huis is nog mooier opgetuigd dan het andere.

Een kerstboom in de woonkamer en een verlichte boom in de tuin is ‘te gewoontjes’ geworden. We willen meer. We willen ons onderscheiden van de buren: als zij hun voorgevel versierd hebben met een lichtslinger dan nemen wij er een arrenslee bij. Of we laten, zowel aan de voorkant van het huis als aan de achterkant, een kleine Santa Claus aan de vensterbank bungelen. En in gekleurde neonletters die aan- en uitspringen, wensen we iedere voorbijganger een merry christmas. Deze Disneylandtaferelen beperken zich niet tot de rijtjeshuizen. Ook in de villawijken wordt uitbundig meegedaan. Maar ja, wat wil je als de kerstversieringen in de aanbieding zijn bij de Aldi. Dan doe je toch allemaal gezellig mee!

Het kan eenvoudigweg aan niemand ongemerkt voorbijgaan dat december een feestmaand is. In de herfst al dwarrelen de eerste reclameblaadjes door de brievenbus naar binnen: decoreer uw woning, koop chique feestkleding, zorg voor een feestelijke dis en schenk elkander cadeautjes! We lijken er met zijn allen koopziek van te worden.

Gelukkig heeft de middenstand een adequate remedie bedacht: extra koopavonden, om iedereen in de gelegenheid te stellen kerstinkopen te doen. Bovendien worden we in de winkelcentra getrakteerd op sfeerverhogende kerstmuzak. En dat de popsong ‘Feed the world, let them know it’s X-mastime’ detoneert in deze koopsfeer schijnt niemand te deren, zo druk hebben we het met onze inkopen.

Was het kerstfeest oorspronkelijk de christelijke viering van Jezus’ geboorte, tegenwoordig lijkt het meer op een revival van het heidens ‘feest van het licht’. Maar er kan natuurlijk ook gewoon sprake zijn van een collectieve lichttherapie om onze winterdepressie te verlichten. Hoe het ook is: mijn hond en ik wensen u allen een verlichte KER(st)MIS!Creative Commons License
Licht in de duisternis (december 2004) van © Marlies is in licentie gegeven volgens een
Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.

6 opmerkingen:

Jeanne zei

Ha Marlies,

Je artikel lijkt wel op 23 dingen, wij lezen en horen veel van elkaar en willen het ook allemaal uitproberen en ons er nog iets meer in verdiepen ... daar kunnen anderen dan weer van genieten, net zoals jij geniet van de verlichting van de buurtbewoners!!

Hoe heet je hond trouwens?

Enne ... fijne lichtgevende Kerstdagen.

Groetjes, Jeanne

Murphy zei

Hoi Lies (en P.J!)

...En voor P.J. zijn er halsbanden met flikkerlichtjes te koop.
Past ie helemaal in het straatbeeld!!

Groetjes,
Murphy

m@rlies zei

@ jeanne: maar ik geniet ook van jullie ontdekkingen hoor!
Enne... ken je PJ Harvey? Daar is mijn hond naar vernoemd.

@ Murphy: bedankt voor de tip ;-) Wil jij 'm misschien eerst uitproberen?

Murphy zei

Nee, een hond met stijl houdt niet van bling bling!!

C.F. zei

Tja, deze kerst wilde ik het bescheiden houden en me beperken tot enkele lichtpegeltjes. Blijken die dingen uit de aanbieding van de Aldi me toch een licht te geven....
Ik denk dat onze Joep maar een halsband met flikkerlichtjes van Murphy omdoe, kunnen we onze gewone verlichting uit laten....

tomtom's zei

Mijn hond (Toby) draagt zo'n verlichte halsband als hij in het donker met de buren op pad gaat.
Een overwegend zwarte hond is dan moeilijk te zien, ze hebben die voor hem aangeschaft. Nu met die sneeuw zie je hem wel.
Doei
Hanneke
En Murphy, mijn hond heeft wel stijl hoor!