donderdag 20 november 2008

privacy 2.0

Bij toeval 'ontdekte' ik onze familiestamboom op internet. Stamboomonderzoek is een geliefde bezigheid en er zijn een heleboel websites te vinden over dit onderwerp. Maar hoe zit dat eigenlijk met het publiceren van persoonsgegevens op het web?

In een eerdere post blogde ik al over Marina's presentatie delen 2.0: wat mag je wettelijk gezien wel en wat mag je niet delen?

Het verzamelen van genealogisch materiaal voor persoonlijke doeleinden mag volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Echter, als je deze informatie wilt publiceren op internet moet je toestemming hebben van alle levende personen in de stamboom, schrijft ICT-jurist Arnoud Engelfriet in zijn boek De Wet op internet.

Maar hoe vaak zal er vooraf toestemming gevraagd worden?

Toch waren het niet de amateur-genealogen die genomineerd werden voor de Big Brother Awards 2007
. In de categorie Personen ging deze award naar U:

Door een onverschillige houding - 'Ik heb toch niks te verbergen' - en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland.

Wie denkt dat het allemaal wel meevalt, kan 'ns de proef op de som nemen. Wow!ter vermeldt in zijn post Persoonsgegevens zoeken op het Web een aantal zoekmogelijkheden. (Vergeet vooral niet Wieowie te proberen!)

Geen opmerkingen: