zaterdag 13 februari 2010

bibliotheken, bezuinigingen en... gemeenteraadsverkiezingen!

Dat bibliotheken worden geconfronteerd met gemeentelijke bezuinigingen is inmiddels oud nieuws. De VOB hield eind vorig jaar al een enquête "om de situatie van de bibliotheken beter in kaart te kunnen brengen".
De situatie wordt er echter niet florissanter op. Zo maakte de Gemeente Tilburg afgelopen week haar pakket aan bezuinigingsopties bekend. In de heroverwegingsopties Cultuur is te lezen dat een van de opties is om bibliotheek-filialen deels te sluiten (CULT-003)

Gekozen kan worden om de filialen deels te sluiten en alleen een uitgebreide centrale bibliotheek open te houden met drie dislocaties (Reeshof, Noord en Berkel-Enschot). Dit betekent dat de bibliotheek op grotere afstand komt te zitten voor diverse inwoners (met name bij sluiting van de locaties t-Sant, Grote Beemd, Hasseltse kerk, Spijkerbeemden en Udenhout).

Wat dit concreet betekent heeft onze directeur in haar reactie op de bezuinigingsopties toegelicht. En "ongeveer 7000 lezertjes" klinkt toch echt anders dan "diverse inwoners"!

Gelukkig gaat het huidige college geen beslissingen meer nemen over deze heroverwegingsopties. Zij laat dit over aan de nieuwe coalitie, een coalitie die gekozen gaat worden op woensdag 3 maart 2010. Wij, de inwoners van de gemeente, zijn degenen die kiezen...

stem wijzer!
Welke standpunten politieke partijen innemen als het gaat om kunst en cultuur, is niet altijd duidelijk. Daarom is er, op initiatief van enkele Tilburgse cultuurinstellingen, de culturele stemwijzer Tilburg.

Dit weekend barsten de verkiezingscampagnes los. Kandidaat-gemeenteraadsleden gaan op zoek naar onze stem, maar... zij zouden ook zomaar geconfronteerd kunnen worden met de vraag "Waar kan ik u na de verkiezingen aan houden?" Toch?

Voor wie door de social media-bomen het bos niet meer ziet, biedt volg de verkiezingen een handige widget.

3 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Verkiezingen zullen voor ons allen in het culturele veld belangrijk zijn, hoewel de bezuinigingen er sowieso aankomen.
Of de Cultuurwijzer helpt, dat weet ik niet :)

Leuk die widget!

Unknown zei

Ja, leuke widget. Heb de gemeente waarin onze bibliotheek is gevestigd opgezocht en de widget op mijn weblog gezet.
Dankjewel dus voor deze tip.

marlies zei

@luud: ontkomen aan de bezuinigingen is niet zozeer het issue, maar de manier waarop daar invulling aan gegeven wordt.
Daarom vind ik het initiatief voor de cultuurwijzer ook 'n goede actie. Weten waar de partijen voor staan voordat je het stemhokje instapt, vergroot wellicht onze 'kansen' na deze verkiezingstombola.
Op kandidaats-gemeenteraadsleden afstappen met een camera valt ook overigens ook te overwegen...

@Antonia: ja, handig hè?