zondag 6 december 2009

Sociale media zijn er. Leer ermee omgaan.

Veel is er al geschreven over het evenement Handboek Commu­nities op maandag 30 november. Lees bijvoorbeeld dit uitgebreide verslag. Voor de sprekers en het aanwezige publiek is het geen issue meer dat sociale media er zijn, en dat je hiervan kunt profiteren. Zo heeft Erwin Blom met de publicatie van zijn Handboek Communities de kracht van sociale netwerken overduidelijk bewezen.
Maar ook andere succesvolle praktijkvoorbeelden passeerden deze middag de revue. Een ervan licht ik er graag uit: het Meisje van de Slijterij, een gePassioneerde Persoonlijkheid die haar Producten op Profilerende wijze weet te Promoten (haar Marketing P's). En de Zeeuwierjenever kent een vergelijkbaar verhaal als Blom's Handboek...Slijterijmeisje besluit haar presentatie met de opmerking dat social media niet werken voor mensen die niet social zijn.

Wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk in de bibliotheek. Ding 19: Sociale netwerken en wat er in te doen is van het programma 23 dingen roept steevast reacties op in de trant van "Geen behoefte aan..., geen voorstander van..."
Is het weerstand¹? Of onbekendheid? Want vaak volgt de opmerking: "ik heb een profiel aangemaakt maar er gebeurt niets." Nee, interactie ontstaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen! Het Handboek Communities wil ik dan ook warm aanbevelen aan mijn collega's die sociale media willen leren kennen, leren begrijpen en... succesvol willen leren inzetten!

¹Hans van Driel introduceerde het ARIA model, wat staat voor Amazement, Resistance, Imitation en Authenticity. De introductie van elk nieuw medium verloopt van bewondering bij een kleine groep en weerstand bij anderen, via imitatie van vertrouwde media naar ontwikkeling van de eigen 'aardigheden' van het nieuwe medium.

2 opmerkingen:

Wilma van den Brink, MA zei

Hoi Marlies,

Wat een leuke blogpost. Ik heb net op Bieb 2.0 de vraag gesteld wat iedereen nu vindt van het Handboek. Ik zal aldaar ook even verwijzen naar je blogpost. Ik vraag me trouwens af wat je precies van het boek vond? Geeft het jouw voldoende handvaten?

Groetjes
Wilma

m@rlies zei

Bedankt Wilma, ook voor het verwijzen naar mijn blogpost. En op Bieb 2.0 vind je dan weer mijn reactie op jouw vraag ;-)

Blom's handboek geeft geen kant-en-klaar antwoord maar wel een helder beeld van wat er zoal bij komt kijken. En de praktijkvoorbeelden bieden een mooi kijkje in de keuken. Leerzaam!