zondag 5 april 2009

op naar een next level!

Er is een weer nieuwe blogkermis in de NL biblioblogospere en ik stap graag in Nicole's rollercoaster: Palen en Perken.
Nicole stelt de vraag:
Wat schieten onze klanten er nu eigenlijk mee op dat wij ons suf zitten te bloggen, twitteren, ningen, hyven en ga zo maar door?

Maar wie worden bedoelt met "onze klanten"? De leden/bezoekers van de (fysieke) bibliotheken? Of de gebruikers die op het web zoeken en veel informatie vinden, maar helaas nog (te) weinig 'de bieb' tegenkomen in hun zoektocht naar informatie? (Zou dat een reden kunnen zijn waarom men nog altijd denkt dat de bibliotheek er is om boeken uit te lenen en verder niks?)

En wie zijn "wij"? Hoeveel bibliothecarissen zijn er écht actief op het web? (Een account aanmaken bij bibliotheek 2.0 zegt niets over je activiteit op het web.) Natuurlijk, de early adopters nemen in hun kielzog een steeds groter aantal volgers met zich mee, maar actieve aanwezigheid op web 2.0 is nog lang niet mainstream onder bibliothecarissen.

Om antwoord te kunnen geven op Nicole's vraag, heb ik de vraag dan ook teruggebracht naar Wie schiet er mee op dat ik blog, twitter, ning, hyve en ga zo maar door?
Het antwoord is evident: ikzelf, ik word 'spelend' webwijzer! Door mee te doen, ervaar ik ondermeer dat de mate van (inter-)activiteit op het web samenhangt met de mijne. Met andere woorden: passief aanwezig zijn op het web, levert (meestal) géén activiteit op. Door mijn ervaringen te delen met anderen, draag ik vervolgens ook mijn steentje bij aan de weg naar Rome.

En om in deze beeldspraak te blijven: vele wegen leiden naar Rome, er zijn meerdere wegen om een doel te bereiken.
Maar... wat is dat doel?
Nicole relateert haar vraag aan mediawijsheid, dat wil zeggen aan:
het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers (en dus ook bibliothecarissen) zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.

Als het doel is dat "onze" klanten - door onze aanwezigheid op het web - mediawijzer worden, bereiken we dat dan met beperkende bepalingen? Of... zijn "onze" beperkingen bepalend in het (kunnen) bereiken van een next level?

@ Nicole: bedankt voor je prikkelende vragen: met vragen komt met te Rome!

2 opmerkingen:

M@rja zei

Hoi Bieblies,

Helemaal eens met je reactie. Ik zit op hetzelfde spoor. Nieuwe ontdekkingen beginnen volgens mij altijd met: wat zit er voor mij in, wat wordt ik er wijzer van.

Nicole zei

Wat goed dat je de wiki mediawijsheid in beeld brengt! die was ik alweer kwijtgeraakt. Maar vooral:
Je geeft weer een nieuwe wending aan het geheel, dank daarvoor!
groetjes,
Nicole