Delen, dromen en... doen
De dialoogmethodiek van Nederland in Dialoog in een notendop:
- deelnemers maken kennis met elkaar aan de hand van een dialoogthema
- delen persoonlijke ervaringen
- 'dromen' over hoe een gewenste situatie eruit zou kunnen zien
- en stellen zichzelf de vraag met welke eerste stap zij deze gewenste situatie dichterbij kunnen halen
Wat mij geïnspireerd heeft?
Een dialoog is een gespreksvorm waarin ruimte is voor ieders verhaal. Het gaat niet om jouw of om mijn gelijk. Of wat ik vind van jouw en jij van mijn verhaal. In een dialoog gaat het om een uitnodigende, open belangstelling voor het verhaal van de ander. Een verrijkende ervaring, het plaatst je in de schoenen van de ander.
Vida: “Ik ben jaren geleden als vluchteling in Goirle terechtgekomen. We kregen huisvesting, een kans om te leren, studeren en werken. Daar ben ik mensen zo dankbaar voor, dat ik ze zou willen omhelzen. Mijn gezin en ik kwamen uit een oorlogssituatie. Ik was dolblij met mijn nieuwe leven en kon dat tijdens de dialoog eindelijk uiten. Ik wist niet wat me tijdens de dialoog te wachten stond. Maar het was zo spontaan! Ik heb nog nooit zo veel en open over de oorlog gesproken.”Wanneer deelnemers, na het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, zich een voorstelling maken van hoe een ideale situatie eruit zou kunnen zien... dan zou het zomaar kunnen dat dromen elkaar raken.
You may say I'm a dreamerAls dialoogbegeleider heb ik mooie doe-stappen zien ontstaan tijdens dialogen, mensen die hun gewenste situatie dichterbij haalden door zelf in actie te komen.
But I'm not the only one
Het verschil maken
De aanslagen in New York in 2001 waren aanleiding voor de eerste Dag van de Dialoog in Rotterdam. 15 jaar later gaan er tijdens de jaarlijkse Week van de Dialoog ruim 30.000 mensen in 100 Nederlandse gemeenten met elkaar in dialoog. In 2016 is het jaarthema van Nederland in Dialoog: verbinding, maak het mee(r).
I hope some day you'll join us'Imagine'
Dat deze popsong van John Lennon in mijn hoofd zit heeft alles te maken met iemand die op geheel eigen wijze het verschil maakte: de Duitse peace pianist Davide Martello.
Sorry Konstanz ich kann heute nicht, ich muss nach Paris!
— Davide Martello (@Klavierkunst) 14 november 2015
“I can’t bring people back but I can inspire them with music and when people are inspired they can do anything. That’s why I played Imagine.”
(The Guardian, Paris attacks: pianist 'drove 400 miles through the night' to pay tribute.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten