vrijdag 26 maart 2010

durf te experimenteren



Na durf te delen en durf te vragen is deze blogpost een volgende stap... Een idee is immers geen kant-en-klare oplossing, het is een beginpunt!

Uiteraard wil ik ook niet onvermeld laten dat mijn observatie als voorbeeld genoemd werd in de keynote van Hans van Driel tijdens de Aftrap Week van de Mediawijsheid afgelopen dinsdag in Beeld en Geluid. Da's toch 'n mooie opsteker.
View more presentations from hvdriel.

Waarom is het voor bibliotheken belangrijk om 'zichtbaar' aanwezig te zijn op het web?

Tijdens DB Update 2010 heeft Helene Blowers het in haar keynote over trends die invloed hebben op het informatiegedrag van de klanten van bibliotheken. Ze haalt ondermeer dit filmpje aan waaruit ik deze tekst 'knipte':

In the past you are what you owned
now you are what you share

Ik denk dat de reactie op mijn vorige blogpost in die context te plaatsen is:

Anoniem zei:
"Bibliotheken zijn te statisch; ze hebben alleen nut als nog-niet-digitaal archief en mogelijk als reeds-geanalogiseerd archief (omdat digitale opslag minder betrouwbaar is dan analoge, terwijl je digitaal makkelijker kan backuppen).
Met zeer acute situaties kunnen bibliotheken niets."

"Onbekend maakt onbemind"; iets wat onbekend (onzichtbaar) is, kan ook niet geapprecieerd worden. Toch hebben wij de informatieprofessionals in huis die de #durftevragen-voorbeelden in mijn vorige blogpost deskundig kunnen beantwoorden. En wat zou er kunnen gebeuren als we onze informatiedienstverlening 'zichtbaar' zouden maken? Zou onze kerntaak 'informeren' dan (weer) meer gewaardeerd worden?

Wat we nodig hebben om dat te kunnen realiseren? Ja, tijd ook, maar toch vooral het lef om te experimenteren oftewel... de Ed(win) Factor! Heb jij die?

zondag 21 maart 2010

durf te vragen

Wat zou de bibliotheek kunnen doen met de hashtag #durftevragen? Bijvoorbeeld met deze tweet: "Wie o wie, weet er een goede gedichtensite..." Of deze: "Heeft iemand informatie over het mediagebruik onder jongeren..." En wat te denken van deze: "Kan er iemand mij een subliem fantasy-boek aanraden?" Vragen die we in de bibliotheek zonder meer kunnen beantwoorden. Maar waarom eigenlijk niet ook op Twitter?

Mijn vorige blogpost Durf te delen ging over de presentatie van het Slijterijmeisje tijdens ons personeelscafé voor grenzeloze inspiratie. Haar succesverhaal riep bij veel aanwezigen de opmerking op dat wij hier ook 'iets' mee moeten.
En zouden wij er niet 'zoiets' mee kunnen als het Slijterijmeisje? Zij geeft op Twitter ook wijnadvies: "Zonder Twitter was ik wellicht failliet."


Het Slijterijmeisje schreef in haar column Transacties en Relaties (gepubliceerd gepubliceerd in Drinks Slijtersvakblad 1-2010):

Het mooie van deze crisis is dat we gedwongen worden om creatief na te denken over nieuwe wegen van ondernemen waarbij geld hopelijk weer een middel wordt in plaats van een doel. Een middel om te kunnen overleven, maar vooral ook om blij van te worden. Vanzelf gaat dat niet meer...

Ik denk dat hier kansen liggen voor bibliotheken. Wat denken jullie?

zaterdag 6 maart 2010

durf te delen




Tijdens het tweede personeelscafé voor grenzeloze inspiratie was het meisje van de slijterij onze gastspreker. Zij hield een voordracht over de kracht van sociale media.
Petra illustreerde haar enthousiaste betoog met mooie verhalen. Over de geschiedenis achter haar meisjesbus, over de meisjesdozen en uiteraard ook over het ontstaan van haar zeeuwierjenever.

Crowdsourcing en co-creatie zijn vertaald in Petra's woorden veel makkelijker te begrijpen: samen denken en samen doen. (In deze blogpost licht ze toe wat dit met de zeeuwierjenever te maken heeft.)
En haar marketing-p's voor social media zijn haar op het lijf geschreven: een gePassioneerde Persoonlijkheid die haar Producten op Profilerende wijze weet te Promoten.

Door het 'delen' van het hele proces, vooral via mijn blogs, kreeg de Zeeuwierjenever publiciteit zonder dat ik nog maar één persbericht verzond.

Uiteraard volgde na de lezing een proeverij van de heerlijk zilt ruikende zeeuwse zeewier jenever.

Dat we geïnspireerd zijn door Petra bleek bij de naborrel. Vooral de opmerking dat wij hier ook 'iets' mee moeten, werd vaak geuit.
Wordt vervolgd dus.