woensdag 13 oktober 2010

social media: "vrienden" worden met bedrijven?

Wat doe je met een uitnodiging van een bedrijf dat "vrienden" met je wil worden?
Ik accepteer deze vriendschapsverzoeken niet. Waarom zou ik? Een vriendschapsverzoek van een bedrijf ontvangen kan eigenlijk helemaal niet. Tenminste... niet volgens de spelregels van de sociale netwerken. Die maken een onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke profielen en het belangrijkste verschil zit 'm in de mogelijkheid om vriendschapsverzoeken te verzenden.

Bovendien bieden de sociale netwerken bedrijven goede alternatieven. Zo biedt Facebook de mogelijkheid om een pagina te maken: Facebook Pages (lees hier de uitleg waarom dit een betere oplossing voor hen is).

Ook Hyves biedt bedrijven een aantal mogelijkheden
  • een zakelijk profiel: met dit profiel kun je geen vrienden toevoegen of andere acties binnen Hyves doen, alleen banners plaatsen (adverteren)
  • een publieke hyve: een verzamelplaats rondom bepaalde thema's waar leden samen komen om bijvoorbeeld te discussieren en ideeën uit te wisselen over gedeelde interesses
  • een groep waar werknemers en klanten zich kunnen aanmelden, waarmee je ze daar op de hoogte kunt houden van alle ins en outs rondom het bedrijf
  • een bedrijfshyve, waar personeel lid van kan worden
Kortom: wanneer een bedrijf mij wil bereiken via sociale netwerken dan kan dat. Maar... graag volgens de spelregels van het netwerk!