donderdag 29 januari 2009

stelling van de week: bieb ook open op koopzondag?

De stelling van deze week op Rondje Goirle: Bibliotheek Goirle zou open moeten zijn op koopzondagen?


Goede actie van de Goirlese bieb om op deze manier de behoefte te peilen!

De Stelling van de Week staat ook in het Goirles Belang, een goed gelezen lokaal weekblad, en dus zijn reacties gegarandeerd. Ik ben er zeer benieuwd naar.

Wil je een reactie plaatsen? Ga dan naar Rondje Goirle. In de linkerkolom (onder rubrieken) vind je de knop "Stellingen".

zondag 25 januari 2009

nogmaals thing 35: weet wat je twittert

Een aanvulling op mijn vorige blogpost over Twitter.

Twitter in plain english:


To share or not to share?
Hoe interessant kan het zijn om anderen op de hoogte te houden van what you are you doing? Ja, wereldnieuws dus, als je ooggetuige bent van een vliegtuignoodlanding.

Maar wat als je iets bestelt en dat terugleest in een tweet? Of als je een etalageconcept amper nog in een rapportage hebt vastgelegd en je al diverse tweets leest over een van de vervolgopdrachten?
Dan doet twitteren toch vooral denken aan de aloude tamtam! Echter, de traditionele tamtam heeft een minder groot bereik dan deze digitale variant. Bovendien zijn die tamtam-berichten niet digitaal beschikbaar. Anders gezegd: tweeten heeft alles te maken met de spelregels van delen 2.0!

See what's happening
Wil je weten what's happening on Twitter? Probeer dan Twitter Search 'ns. Advanced Search biedt je uitgebreide mogelijkheden om te zoeken op woorden, personen, plaatsen, data...

En wil je de tweets over bijvoorbeeld Gaza visueel gepresenteerd hebben?
Get a Twitterfountain!



Kortom: Twitter is veel meer dan "What are you doing?" Dus... weet wat je twittert!

zondag 18 januari 2009

thing 35


Tot nu toe heb ik de volgorde van de masterlist of things aangehouden maar deze keer sla ik twee things over.

Thing 35: Mini or Micro Blogging, en dan met name Twitter, was 14 januari een topic bij Een vandaag: Barack Obama, Maxime Verhagen, iedereen Twittert!

Reden genoeg om dit ding even met voorrang te bekijken.



Hoe interessant kan het zijn om anderen op de hoogte te houden van je bezigheden? Maar als je dan dit leest...


One of the most instantly iconic photographs of Thursday's miracle on the Hudson was first seen by tens of thousands on the micro-blogging site Twitter, taken via iPhone by Janis Krums. It's an incredible photo, the first close-up image of the US Airways plane that plunged into the Hudson River, posted on what is truly a breakthrough means of distribution. Bron: NY Daily News

Een tweet met wereldnieuws dus!



Passief ben ik Twitter al een poosje aan het verkennen. Of ik ook actief zal gaan twitteren (dwz in max. 140 characters laten weten waar ik mee bezig ben), daar ben ik nog niet uit.

BTW: Op de Twitterborrel.ning lees ik over... 'n Tilburgs bèkske!

zondag 11 januari 2009

thing 32 (joins the deadpool now)

Op de masterlist van Learning 2.1 is mijn volgende ding Thing 32: Online File Storage with Omnidrive maar de URL van Omnidrive linkt door naar... een financiële service!? Wat is hier aan de hand?

In augustus 2007 was Omnidrive nog een van de 10 Must Have Online Office Apps!
Enkele maanden vraagt men zich af of Omnidrive Heading for Deadpool? En in mei 2008 is het doek definitief gevallen. De website van Omnidrive is vanished en het bedrijf deadpooled!

Maar wat gebeurt er dan met je online bewaarde bestanden?

zaterdag 3 januari 2009

vuurwerk: traditie of tragedie?

Terwijl de restanten van de jaarwisseling nog op straat liggen, ontstaan er op internet heftige 'discussies' tussen voor- en tegenstanders van (consumenten-)vuurwerk. Aanleiding: de petitie "Burgerinitiatief: Meer plezier met minder vuurwerk" van David Rietveld en Arnoud Bonte.

Traditie...
Wat zijn onze gebruiken met Oud & Nieuw? Oliebollen en vuurwerk: "Precies om middennacht tussen het oude en nieuwe jaar steken wij in heel veel landen vuurwerk af. Dat doen wij om het oude jaar weg te schieten en het nieuwe jaar te verwelkomen."

...of tragedie?Wat mij betreft is de huidige vuurwerk-'traditie' verloederd en ontaard in een tragedie voor mens, dier, milieu en maatschappij.

En willen we deze verloedering gedogen? Dan moeten we vooral niets doen. Maar… helpen we daarmee de traditie niet helemaal om zeep?
Is een burgerinitiatief om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen niet constructiever? Ik vind van wel. Daarom teken ik met plezier voor minder vuurwerk!



Ik hoop in de toekomst volop te kunnen genieten van professioneel vuurwerk, zoals tijdens het openingsspektakel van Tilburg 2009.