vrijdag 19 december 2008

Licht in de duisternis


Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of overal staan huizen te schitteren in de duisternis. Het is een feest om ’s avonds de hond uit te laten. Iedere avond komen er meer huizen bij die royaal verlicht en uitbundig opgesmukt zijn. Lichtslangen die de gevel sieren, lichtstaven met sterren die de tuin verlichten, met zorg gedrapeerde netverlichting voor het raam, een verlichte arrenslee met rendieren op de ruit, een minikerstman die via een lichtladdertje een raam binnenklimt… Het ene huis is nog mooier opgetuigd dan het andere.

Een kerstboom in de woonkamer en een verlichte boom in de tuin is ‘te gewoontjes’ geworden. We willen meer. We willen ons onderscheiden van de buren: als zij hun voorgevel versierd hebben met een lichtslinger dan nemen wij er een arrenslee bij. Of we laten, zowel aan de voorkant van het huis als aan de achterkant, een kleine Santa Claus aan de vensterbank bungelen. En in gekleurde neonletters die aan- en uitspringen, wensen we iedere voorbijganger een merry christmas. Deze Disneylandtaferelen beperken zich niet tot de rijtjeshuizen. Ook in de villawijken wordt uitbundig meegedaan. Maar ja, wat wil je als de kerstversieringen in de aanbieding zijn bij de Aldi. Dan doe je toch allemaal gezellig mee!

Het kan eenvoudigweg aan niemand ongemerkt voorbijgaan dat december een feestmaand is. In de herfst al dwarrelen de eerste reclameblaadjes door de brievenbus naar binnen: decoreer uw woning, koop chique feestkleding, zorg voor een feestelijke dis en schenk elkander cadeautjes! We lijken er met zijn allen koopziek van te worden.

Gelukkig heeft de middenstand een adequate remedie bedacht: extra koopavonden, om iedereen in de gelegenheid te stellen kerstinkopen te doen. Bovendien worden we in de winkelcentra getrakteerd op sfeerverhogende kerstmuzak. En dat de popsong ‘Feed the world, let them know it’s X-mastime’ detoneert in deze koopsfeer schijnt niemand te deren, zo druk hebben we het met onze inkopen.

Was het kerstfeest oorspronkelijk de christelijke viering van Jezus’ geboorte, tegenwoordig lijkt het meer op een revival van het heidens ‘feest van het licht’. Maar er kan natuurlijk ook gewoon sprake zijn van een collectieve lichttherapie om onze winterdepressie te verlichten. Hoe het ook is: mijn hond en ik wensen u allen een verlichte KER(st)MIS!



Creative Commons License
Licht in de duisternis (december 2004) van © Marlies is in licentie gegeven volgens een
Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.

woensdag 3 december 2008

thing 31

Hoe staat het intussen met mijn list van Learning 2.1 discoveries? Daar lijkt misschien weinig voortgang in te zitten , maar dat valt toch best mee. Thing 31: Get Organized with Plaxo bijvoorbeeld probeerde ik in maart van dit jaar al 'ns uit.

Get Organized door social content te koppelen aan je profiel. The Plaxo crew "zorgt dat je contact kunt blijven houden met al je vrienden en kennissen". Wil je weten wat daarmee bedoeld wordt: take the tour!

Wat ik er persoonlijk van vind? Als je al je internetactiviteiten wilt delen en die van 'friends' wilt bijhouden, is Plaxo wellicht handig. Maar... wil ik dat? Nee dus, want veel meer dan spelen heb ik met m'n Plaxo-account niet gedaan.

En ik speel gewoon verder: Google Friend Connect 'ns uitproberen...