donderdag 20 november 2008

privacy 2.0

Bij toeval 'ontdekte' ik onze familiestamboom op internet. Stamboomonderzoek is een geliefde bezigheid en er zijn een heleboel websites te vinden over dit onderwerp. Maar hoe zit dat eigenlijk met het publiceren van persoonsgegevens op het web?

In een eerdere post blogde ik al over Marina's presentatie delen 2.0: wat mag je wettelijk gezien wel en wat mag je niet delen?

Het verzamelen van genealogisch materiaal voor persoonlijke doeleinden mag volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Echter, als je deze informatie wilt publiceren op internet moet je toestemming hebben van alle levende personen in de stamboom, schrijft ICT-jurist Arnoud Engelfriet in zijn boek De Wet op internet.

Maar hoe vaak zal er vooraf toestemming gevraagd worden?

Toch waren het niet de amateur-genealogen die genomineerd werden voor de Big Brother Awards 2007
. In de categorie Personen ging deze award naar U:

Door een onverschillige houding - 'Ik heb toch niks te verbergen' - en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland.

Wie denkt dat het allemaal wel meevalt, kan 'ns de proef op de som nemen. Wow!ter vermeldt in zijn post Persoonsgegevens zoeken op het Web een aantal zoekmogelijkheden. (Vergeet vooral niet Wieowie te proberen!)

zondag 9 november 2008

slimmer samenwerken




BMB organiseerde 5 november jl. een personeelscafé voor grenzeloze inspiratie met lifehacker Martijn Aslander als spreker.

Life hacken gaat vooral over slimmer werken: "meer doen in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie- en netwerksamenleving".

Slimmer samenwerken
Het hiërarchisch model als organisatievorm heeft zijn langste tijd gehad, aldus Aslander. De informatietechnologie stelt ons in staat dingen te doen die vroeger onmogelijk waren. Door het social web is er een nieuwe vorm van samenwerking ontstaan. Hét bewijs van de dag: Obama's overwinning!

Met het gedachtegoed van de Amerikaanse marketing & innovatie goeroe Seth Godin maakte Aslander zijn verhaal compleet. Godin schreef ondermeer het e-book Flipping the Funnel: draai de trechter en "Give Your Fans the Power to Speak Up"!

How To Flip The Sales Funnel?

maandag 3 november 2008

een visuele reis van Alice in Organisatieland

Marina Noordegraaf maakte een visuele boekrecensie van Alice in Organisatieland.

De verwondering van Alice over de invloed van ongeschreven regels wordt door Marina in mooie beelden gevat. Kijk en oordeel zelf!
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: johan boudewijns organisatieverandering)