zondag 30 maart 2008

ding 4 & 5

Van RSS-nieuwsfeeds maak ik al langer gebruik; snel en makkelijk op de hoogte van nieuwe berichten die naar je toekomen ipv omgekeerd. Da's 'n enorme tijdsbesparing!
Maar met RSS als zoektool had ik nog geen ervaring. Voor het zoeken naar het laatste nieuws op Google Blogsearch, Technorati en Bloglines geldt in feite hetzelfde als bij het gebruik van de 'gewone' zoekmachines: de resultaten variëren. Ik beperk me dan ook liever niet tot één zoekmethode maar gebruik er bij voorkeur enkele naast elkaar. Ook met de zoektermen speel ik 'n beetje, wat eveneens leidt tot gevarieerde resultaten.
Wat écht superhandig is, is de mogelijkheid om je te kunnen abonneren op de RSS van je zoekopdrachten. Geweldig!

dinsdag 25 maart 2008

en wat dacht je van een blidget...



Ja, BiebLies is aan het spelen;-) En moeilijk is het niet om een widget te maken. Mijn blidget (= blogwidget) maken was een fluitje van een cent!

een widget zoals...

...deze van Bibliotheek Deventer:


Dat lijkt mij dus wel wat! Direct een zoekactie kunnen starten in de catalogus van de bibliotheek vanuit je Netvibes- (Hyves-, of ...-)pagina! Bovendien kan iedereen de widget overnemen door op de get widgetknop te klikken. Oftewel: de bibliotheek komt naar je toe! En daarmee is zo'n widget ook nog 'ns een marketingtool. Kortom: redenen genoeg om er een te maken van onze catalogus+.

donderdag 20 maart 2008

ding 1, 2 & 3

Voor 23 dingen heb ik een Netvibes startpagina gemaakt. Ik ga dus proefondervindelijk ervaren wat de verschillen zullen zijn met mijn Yurls-pagina. (Wordt vervolgd...)

M'n weblog heb ik bij Blogger geopend. Handig in combinatie met m'n Gmail-account. En verder is het toch vooral een kwestie van uitproberen. Tot nu toe vind ik het enkel onhandig dat hyperlinks niet standaard openen in een nieuw venster. Daar komt dus een beetje HTML-kennis bijkijken (target=_"blank").

zondag 16 maart 2008

om te leren zwemmen...

…moet men het water in! Zo ook met het aanleren van digitale vaardigheden.

Voor mij is web 2.0 een grote digitale speeltuin. En ik speel graag. Zeker als dat handige tools oplevert.

Gedreven door leergierigheid heb ik al aardig wat dingen uitgeprobeerd. Het begon - om praktische redenen - met een Yurls-pagina. Met deze persoonlijke internetstartpagina had ik mijn steeds groter wordende verzameling URL’s altijd en overal bij de hand. Inmiddels is mijn startpagina uitgegroeid tot 15 tabs met voornamelijk links en RSS-feeds. En dat dit handig bleek te zijn, was voor de Goirlese collega’s evident; voor de inlichtingenbalie maakte ik daarom ook een Yurls-pagina.

Wat ik ook zeker niet meer zou willen missen, is RSS. Op maat op de hoogte van het laatste nieuws van ondermeer de bibliotheek, de VOB, Informatieprofessional, bibliotheek 2.0 en diverse biblioblogs. Nooit eerder was vakliteratuur bijhouden zo simpel.

vrijdag 14 maart 2008

23 dingen

Mijn weblog staat! Vanaf vandaag doe ik hier - als BiebLies - verslag over mijn 23dingen...

Waarom ik gekozen heb voor de naam BiebLies?
Dat heeft alles te maken met de verwarring die ontstond nadat Rob mijn naam(-genoot) gegoogled had. Met BiebLies kan er geen misverstand over bestaan dat ik de bibliotheek-Marlies ben ;-)